Skip to content Skip to footer

У Пермакультурному центрі «Добропарку» посаджені унікальні грядки високої врожайності

Коли ми садимо розсаду на городі чи присадибній ділянці, то мріємо отримати гарний врожай. Але хороший врожай не завжди гарантує для організму високу поживну користь вирощеної продукції. Різні трави, овочі чи ягоди насамперед мають бути насиченими важливими для здоров’я людини вітамінами та мікроелементами, які дарує мати природа. Це може забезпечити тільки якісний ґрунт.  

Саме такий принцип сповідують активісти Навчально-демонстраційного Пермакультурного центру. Його створили на території «Добропарку» за підтримки SLOW FOOD UA. Відтепер кожен відвідувач парку може на власні очі побачити принцип дії пермакультури на особливих грядках.

Під експериментальний проєкт в «Добропарку» виділили два гектари землі. На момент початку робіт ґрунт тут був у занедбаному стані – не родючий, з кілька річним нашаруванням трави, заростей кущів. 

Це не стало на заваді методистам центру – розробника технології теплих грядок, дослідника Володимира Розума й Інни Пащенко, лідера спільноти SLOW FOOD UA, що має назву «Створення пермакультурних центрів в Україні для підтримки та збереження локальних екосистем», магістра з конструктивної екології та пермакультури. Восени 2022 року фахівці заклали перші чотири модулі новаторських грядок і сьогодні всі охочі можуть познайомитися з принципом їхньої дії на унікальному городі.

Володимир Розум, винахідник та ентузіаст, по всій Україні навчає школярів принципів органічного землеробства. Його винахід запатентований, а полягає у створенні на городах теплих грядок, які є свого роду біореактором, наповненим живильною органікою. По сторонах такого “біореактора” висаджують їстівні культури овочів, ягід, дерев, кущів, квітів тощо. 

На городах у кожному домогосподарстві після збору врожаю залишається чимало органічних решток, які більшість людей намагаються спалити восени. На противагу шкідливому та вкрай небезпечному палінню Володимир Розум радить формувати з залишків органіки вирви з компостом. Далі їх необхідно збагатити мікроорганізмами, що до весни перероблять органіку в корисний біоматеріал. Висаджені поруч з біопродуктивним ґрунтом на грядках рослини своїм корінням вибирають з нього необхідні для росту та розвитку поживні речовини, які утворюються завдяки природному компосту.

Метод виявився напрочуд ефективним. Овочі, ягоди, фрукти, що ростуть на теплих грядках Розума не тільки отримують високу врожайність, а й показують максимальний рівень мінералізації плодів. Це підтвердили ізраїльські фахівці, які досліджували продукти з теплих грядок Розума. За словами пана Володимира вирощувати городину у такий спосіб – суцільне задоволення, бо «робота на землі не має виснажувати людину, якщо все добре сплановано та продумано».

Залишити коментар

Subscribe for the updates!

[mc4wp_form id="461" element_id="style-11"]