Skip to content Skip to footer

Як рибу виростити смачною. Секрети від виробника

У фермерському господарстві «Климівка», що на пів дороги з Києва до Одеси, вирощують коропа. Про це ми, члени руху SLOW FOOD UA, дізналися перебуваючи в гостях у власників господарства – телеведучої та акторки Даші Малахової та її чоловіка Сергія Сулими. Подружжя є активним учасником нашого руху.

В «Климівці» нас почастували юшкою з фантастично смачним м’ясом коропа. Подружжя вирощує рибу в великому озері, що розташоване на території фермерської садиби. Апетитна страва справила неабияке враження на нашу групу, адже климівська прісноводна риба не мала специфічного запаху чи то водоростей, чи то глибинного мулу. М’ясо коропа було смаковитим, солодкуватим, а юшка вийшла насичена ароматами свіжих овочів та коренеплодів, що виросли на території ферми.
Ще за обіднім столом ми попросили власника садиби поділитися з читачами SLOW FOOD UA секретами вирощування риби гастрономічної якості. Сергій вже три роки поспіль розводить коропів у своєму озері, тож йому слово.

Я ніколи не був повʼязаний ні з фермами, ні з сільським господарством. Шість років я був у збірній України з важкої атлетики. Пізніше розвивав мережу спортивних клубів, а паралельно працював у проєкті дружини Kartata Potata, де обіймав посаду операційного й фінансового директора. Згодом ми з Дашею створили приватний заклад освіти Claris Verbis. Пишаємося цією школою, бо вона неймовірна. Також у нашої родини є благодійний фонд, що допомагає українським дітям здобувати якісну освіту.

Ми закохалися в це місце! Попри активне ділове та творче життя, моя дружина завжди мріяла жити за містом, мати свою власну ділянку землі, щоб бути у гармонії з природою. Щоправда, в наших мріях ми не уявляли себе власниками аж такої масштабної території. Уявіть но, тільки наше озеро з проточною водою займає дев’ять гектарів. Крім цього у господарстві чимало кіз та свійської птиці. Звісно, що турбота про ферму радикально змінила наше життя. Я познайомився з місцевими, серед яких було багато людей, які майже все життя займаються рибним промислом. З самого початку хлопці ввели мене у курс справ й досі допомагають.

Я зосередився на полікультурності вирощування – запустив в озеро коропа і товстолоба. Думаю, що на фантастичну якість риби впливає саме водойма. В нашому озері є мікроскопічні організми, які поїдають синьо-зелені водорості й виділяють у воду кисень. Ця життєво важлива речовина впливає на ріст та якість риби. Ймовірно, що на смаку риби позначається й вистелене камінням дно нашої водойми. Цього року ми виловили близько восьми тонн товстолоба гібридного. Наразі в озері перебуває ще понад десять тонн дзеркального коропа.

 

Харчування риби у нашому ставку комбіноване. Направду з кормом ми не експериментували, одразу проконсультувалися з фахівцями й використали їхні поради. Риба їсть зоопланктон та фітопланктон. Ще ми підгодовуємо її цільним зерном кукурудзи, яку вирощуємо на своїх полях. Однак, впевнений, що для рибного промислу важливий не тільки корм. Успіх залежить і від посадкового матеріалу, і від необхідності постійно робити повний аналіз води, вивчати її гідробіологічний та кисневий стан.

Вилов риби – неймовірна справа. Кілька днів поспіль ми виловлюємо коропову рибу. Цей процес неможливий без зливу з озера води. Наш ставок має таку здатність – ми контролюємо кількість води та маємо можливість пропускати її далі. Ввесь процес складається з двох етапів. Перший – частковий злив озера та виловлювання риби за допомогою невода, а другий – повний злив та збір коропів та товстолобів у спеціальні вловлювачі. Після цього ми рибу важимо та продаємо.

Ми думаємо над тим, чи робити під час зливу озера публічні заходи. Цей процес не такий захопливий, як здається на перший погляд. Однак гостей «Климівки» точно вразить величезний невід, яким рибу підтягують до берега. Цей момент для нас дуже важливий, адже ми насолоджуємося результатами своєї багатомісячної праці. Можливо в цьому році й ми опублікуємо точну дату, щоб ті, хто побажає, стали свідками цього дійства.

Залишити коментар

Subscribe for the updates!

[mc4wp_form id="461" element_id="style-11"]